dilluns, d’octubre 12, 2009

Quin model de societat de la informació volem i quin paper poden jugar les TIC en aquest procés?

El tipus de societat de la informació que hauríem de construir entre totes les persones hauria de ser un model basat en la transmissió de coneixements, més que no pas en la simple informació de fets i de curiositats; un model que fomentés l'anàlisi crítica de tot allò que es transmet i, evidentment, que fos un model al qual tothom tingués la mateixa oportunitat d'accedir.

La societat de la informació s'hauria de crear des de l'educació i per a l'educació de les persones, és a dir, s'hauria d'encamina-les perquè puguin participar d'aquest model de societat essent crítiques amb la informació que reben i amb la que aporten, que sapiguessin diferenciar i destriar enmig del bombardeig informatiu constant en què vivim, per tant, s'hauria d'educar per saber utilitzar les TIC fent-ne un ús moderat i sempre crític.

Les TIC són unes eines que ben utilitzades poden ajudar a crear una societat amb aquestes característiques, poden permetre que tothom tingui a l'abast tota la informació i alhora en pugui difondre. Són eines que trenquen les fronteres que molts voldrien mantenir en aquest món. Les TIC, per tant, poden oferir les mateixes oportunitats a les persones alhora d'estar informades. Ara bé, elles de res no serviran si els responsables del seu funcionament i ensenyament permeten l'exclusió digital de pocs o de molts col·lectius.

Per acabar, considero que poden ajudar a crear un model de societat de la informació que sigui crític, fomentador de la igualtat d'oportunitats i eliminador de tota mena de barreres, des de les físiques fins a les mentals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada